Paslanmaz Su Deposu Temizleme Yöntemleri

Su deposu temizliğinin önemi
“Bulaşıcı hastalıklar için su en elverişli geçiş vasıtasıdır”

Su depolarında uzun bir süre bekletilen şebeke suyunda klor aktivitesini, ph değerini yitirmekte ve mikroorganizmalar için elverişli ortam oluşturmaktadır ve bu ortam bir çok sağlık sorunlarını meydana getirmektedir.
Su depolarının uzun süre temizlenmemesi ve dezenfeksiyonunun yapılmaması sonucunda meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilikler suda; çamurlaşma, dökülme, paslanma, renk, koku ve bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum suyun içilebilirlik ve kullanılabilirlik özelliğini yok etmekle birlikte bir çok sağlıksal sorunu da beraberinde getirmektedir.
Depolardaki suları içmesek bile, sebze ve meyvelerin yıkanması, banyo ve tuvalette kullanımı, dişlerimizin fırçalanması, bulaşık ve çamaşır yıkanması gibi durumlarda da sudaki mikroplar vücudumuza girmektedir ve Tifo, Tifüs, Dizanteri, Kolera ve Hepatit gibi hastalıklar oluşmaktadır. Ayrıca su depolarında görülen pas ve kum tanecikleri, hidrofor, arıtma cihazı, çamaşır ve bulaşık makinelerimizi tahrip ederek bozmaktadır. Periyodik temizlikleri yapılmayan depolarda; kemirgen, haşere ölüleri ile solucan, kurtçuk, çamur, pas ve mantar tabakaları oluşur. Bunu önlemenin tek yolu; depo için üretilmiş özel kimyasallar ve yüksek basınçlı makineler ile periyodik olarak, yılda en az bir defa eğitim almış, uzman  kişiler tarafından deponun temizlenmesi ve dezenfeksiyonunun yapılmasıdır. Depo temizliğinde insan sağlığına herhangi bir zararı olmayacak ilaçların kullanılması, önemli bir unsurdur.

Sağlıksız su, Dünya Sağlık Örgütünün raporlarında ölüm sebeplerinde sigara ve alkolden sonra altıncı sırada gelmektedir. Suyu sadece içme suyu olarak değil temizlenme ve temizleme amaçlı kullandığımızı göz önüne aldığımızda yaşadığımız yerde kulanılan su deposu temizliğinin doğrudan sağlığımızla ilişkisini açıkça görebiliriz.

Su deposu temizliğinin son genelgelerle zorunlu olduğunu biliyoruz, ancak su deposu temizliği, sadece kuralları yerine getirmek, belediyelerden ceza almamak için yapılmamalı, bu durumun ciddi bir sağlık sorununa yol açabileceğinin kanaati durumunda olunmalıdır, kişi önce kendi ve aile sağlığını göz önünde bulundurarak su deposu temizliğini yapmalıdır.

 

Sağlıklı koşullarda su depolamak için;

 

  • Paslanmaz çelik su deposunun temizliği, asgari 6 ayda bir olarak yapılmalıdır.
  • Su, depodan sürekli olarak kullanılmalı, sadece su kesintisi durumlarında kullanılmamalıdır.
  • Depo, suyun kimyasal özelliklerini bozmayacak bir maddeden olmalı, bizler çelik paslanmaz su depolarını kullanmanızı öneriyoruz.
  • Deponun boru bağlantılarıyla ilgili bir sızıntı olup, olmadığı kontrolü yapılmalı.
  • Depodan belirli aralıklarla, numune alınıp, kontroller yapılmalı.
  • Hava sıcaklığı suyun kimyasal içeriğini en çok etkileyen unsurlardan biridir özellikle yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte, su içerisinde mikrobiyolojik faaliyetlerin hızlanmasına neden olmakta ve bakteri oluşumu için ortam oluşmaktadır, bundan dolayı yaz aylarında su depolarına daha fazala önem gösterilmelidir.

 

Su deposu temizliği nasıl yapılmalıdır?

 

  • Öncelikli olarak, su depolarının asgari olarak 6 ayda bir yapılmasının sağlık açısından zorunlu olduğunu söylemiştik.
  • Su deposunun temizliğini kendiniz yapabileceğiniz gibi, bizler su deposu temizliğini, uzman kişiler tarafından yapılmasını öneriyoruz.
  • Su deposunun içeriğindeki kalıntılar, ve diğer sağlıksız unsurlar temizlenmelidir.
  • Depo temizliğinde daha hızlı bir sonuç alabilmek için dalgıç pompaları kullanılmalı.
  • Bir depo temizliğinde birden fazla ilaç kullanılmalı ancak bu ilaçlar, insan sağlığına zarar verici özellikte olmamalıdır.
  • Temizliği biten depo, özel dezenfetler ile son olarak ilaçlanır.
  • Deponun tamamen arınması açısından son olarak, tazyikli su yardımıyla tamamen temizlenmelidir.